Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Blog categorieën Aandachtstoornis

Concentratieproblemen
Datum: 05-17-2022 Categorie:

#breinfeitjes Pauw verstoort eindexamen in Schiedam.

Waarom kan de één zich wel concentreren en omgevingsgeluiden negeren en de ander niet? Dit heeft met de breinwerking te maken.

Het brein kent vele toestanden: slapen, dagdromen, ontspannen, informatie verwerken, stress, enz. Al deze activiteiten vragen om een andere breinactivatie. De snelheid waarmee de neuronen (zenuwcellen) in onze hersenen vuren per seconde, bepaalt de activatie. Dit drukken we uit in Hz (Herz betekent: aantal keer per seconde) en zien we als golven terug in een EEG-signaal. Tijdens een diepe slaap vuren neuronen maar 1-4 keer per seconde. Tijdens het maken van een examen tot wel 20 keer per seconden. Je kunt dan snel, grote hoeveelheden specifieke informatie verwerken dankzij de selectieve aandacht. Je richt als het ware een zaklamp op het examen. Daardoor kun je de omgevingsprikkels negeren (inhiberen). Dit noemen we in de volksmond: je concentreren.

Maar wat als jouw brein niet opschakelt naar een hogere versnelling tijdens een examen? Dit kan worden veroorzaakt door chronische moeheid, maar kan ook erfelijk bepaald zijn. Denk aan ADD, ASS, HSP, enz. Tijdens een EEG-meting van 5 minuten kunnen we zien of het brein daadwerkelijk opschakelt. We meten met de ogen dicht, ogen open en tijdens een cognitieve taak. We verwachten snellere hersenactiviteit tijdens een rekentaak, dan met de ogen dicht. Is dit niet het geval, dan kun je concentratieproblemen of overprikkeling in drukke ruimtes ervaren. Je kunt het brein trainen om beter te leren focussen.

Het brein is plastisch en leert iedere dag. Denk aan leren fietsen. Als kind leren we met vallen en opstaan. Plotseling blijven we beter en langer zitten op de fiets en deze toestand van hersenen en spieren wordt positief bekrachtigd en als het ware ‘verankerd’ in het brein. Dit noemen we operante conditionering.

Neurofeedbacktraining werkt hetzelfde als leren fietsen. Bij het trainen van de concentratie krijgt een persoon positieve feedback als het brein opschakelt. Deze feedback heeft de vorm van een animatie of een film die beter zichtbaar is op de momenten waarop de hersenen beter functioneren. Met langdurig resultaat. Fietsen verleer je ook niet meer.

 

Concentratie kun je trainen met neurofeedback

Zelf meten met EEG-apparatuur

Dankzij de moderne software van Brainmarker in combinatie met een tablet, is het niet meer nodig om dure neurofeedbackapparatuur van duizenden euro’s aan te schaffen. De EEG-band om te meten en trainen krijg je bij de opleiding. Jij neemt zelf een tablet en laptop mee. Het lidmaatschap op de software kost 30 euro per maand. Alle lesstof is wetenschappelijk onderbouwd en wordt uitgelegd in beelden en begrijpelijk taalgebruik. Het opleidingscentrum is CRKBO-geregistreerd en heeft het NRTO-keurmerk.

Opleiding  EEG-meting en neurofeedback trainen

  • Een EEG-meting om de breintoestand te bepalen duurt 5 minuten.
  • De software van de Brainmarker berekent de breintoestand van de cliënt voor de analyse.
  • Concentratie trainen duurt tussen de 40 en 60 trainingssessies.
  • Cliënt traint drie keer per weer thuis met thuisapparatuur en zelfgekozen Youtube-video’s.
  • De neurofeedbacktrainer ziet het behandelresultaat na iedere training en monitort.
  • Neurofeedback is een wetenschappelijk onderbouwde behandelmethodiek.
  • Neurofeedback is zonder risico’s (MDR 2a). In de Brainmarker-software kun je alleen kiezen voor evidence-based trainingsprotocollen.

Kosten 885 euro opleiding, inclusief EEG-apparatuur om te meten en trainen.
Maandag 30 en dinsdag 31 mei 2022 in Zoetermeer
Meer informatie over de inhoud van de opleiding.


Is ADHD een aandachtstoornis?
Datum: 02-02-2022 Categorie:

#breinfeitjes
Is ADHD een aandachtstoornis?

Is ADHD een aandachtstoornis of beginnen de problemen een laag dieper in de toren van cognitieve functies?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) betekent in het Nederlands een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Als we kritisch kijken, starten de problemen al een laag dieper in de toren van cognitieve functies: op de laag van alertheid. Bij een goede alertheid, draait het brein ‘stationair’. Zo kun je ieder moment opschakelen naar selectieve aandacht. Want voor (selectieve) aandacht heb je snellere hersenactivatie nodig. Als de fundering van de piramide niet goed is, ervaar je ook problemen op de bovenliggende lagen.

Daarbij zorgt een goed alertheid voor remming in het brein. Je kunt niet alleen opschakelen naar (selectieve) aandacht bij een taak. Je kunt vanaf die laag ook even terugschakelen om na te denken. Met remming in het brein kun je ‘eerst denken en dan doen’.

Piramide van cognitieve functies

Bij ADHD draait het brein niet stationair op de laag van alertheid, maar is er een vertraging, versnelling of een combinatie van deze twee zichtbaar in een EEG-meting.

Onderzoek toont aan dat de hersenen anders functioneren bij ADHD. Dit wordt niet door de omgeving veroorzaakt. Het brein is intrinsiek anders geactiveerd. Bij mensen met de diagnose ADHD draait het brein niet stationair op de laag van alertheid, maar is er een vertraging, versnelling of een combinatie van deze twee zichtbaar in een EEG-meting.

Je kunt dan ook drie typen ADHD onderscheiden in een EEG:

  • Type 1 overwegend onoplettend: vertraging van de alertheid.
  • Type 2 overwegend hypergedrag en/of impulsief: versnelling van de alertheid.
  • Type 3: combinatie onoplettend en/of impulsief: zowel vertraging als versnelling op de laag van alertheid.

ADHD en neurofeedback

Met neurofeedback starten we op de laag van alertheid met het trainen van de hersenen. Het is belangrijk dat het brein eerst goed ‘stationair’ loopt. Dit doen we door de ongewenste breintoestand te verlagen. Pas daarna starten we een tweede ronde om de (selectieve) aandacht te verhogen. Deze wetenschappelijk onderbouwde trainingstechniek voor de hersenen heeft dezelfde werking als medicatie: je vertraagt of versnelt de hersenactiviteit, afhankelijk van het type ADHD. Met langdurig resultaat, dankzij het leerproces van de hersenen.

Meer weten? Download het gratis boek

In het boek Neurofeedback als behandelmethodiek wordt de breinwerking bij ADHD uitgelegd. Ook vind je een uitgebreide omschrijving van de piramide van cognitieve functies.

Neuro-academy voor ADHD-coaches

Begeleid je jongeren en/of volwassenen met ADHD en wil je een stapje verder gaan dan de geijkte coachingstechnieken, dan is de vierdaagse neuro-academy interessant voor jou.