Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

 

CRKBO & NRTO-keurmerk

Neuro-academy opleiding ADHD-coach (ASS)

Voor coaches, therapeuten, psychologen, leerkrachten, reïntegratie-coaches, logopedistes, kindertherapeuten, ergotherapeuten, jeugdhulpverleners, enz. 

 • ADHD-klachten en de breinwerking
 • Soorten ADHD-medicatie en de invloed op het brein
 • Neurofeedback als behandelmethodiek
 • ADHD en comorbiditeit (bijkomende klachten)
 • EEG-meting maken in de praktijk
 • ASS (concentratieproblemen/externe prikkelverwerking/spiegelneuronen)
 • Gedragsanalyse en coaching

Begeleid je jongeren en/of volwassenen met ADHD en/of ASS en wil je een stapje verder gaan dan de geijkte coachingstechnieken, dan is deze vierdaagse neuro-academy interessant voor jou. Je kunt namelijk drie typen ADHD onderscheiden in een EEG-meting en daar de coaching op afstemmen. Want deze drie brein-types hebben uiteenlopende capaciteiten, gedrag en behoeften. Na de opleiding kun je zelfstandig een EEG-meting maken en daarmee de hulpvraag onderbouwen, ook zonder officiële diagnose. Naast coaching kun je ook neurofeedback aanbieden. Deze wetenschappelijk onderbouwde trainingstechniek voor de hersenen heeft dezelfde werking als medicatie: je vertraagt of versnelt de hersenactiviteit, afhankelijk van het type ADHD. Met langdurig resultaat, dankzij het leerproces van de hersenen. Er zijn vele wetenschappelijke studies gepubliceerd waarbij na een half jaar de ADHD-klachten nog steeds aantoonbaar verminderd zijn. Daarnaast wordt neurofeedback ingezet als voorwaarden-scheppende-behandeling. Want bij gebrek aan remming in het brein, helpt het om het brein eerst ‘rustig’ te trainen zodat coaching en/of cognitieve gedragstherapie beter aanslaan.

Met neurofeedback verminderen ADHD-klachten als onoplettendheid (concentratieproblemen), inhibitieproblemen (externe prikkelverwerking/HSP), impulsiviteit en/of hypergedrag.

Indicatie kosten vierdaagse neuro-academy:

 • Opleiding Neurofeedback 485 euro
 • Aanvullende module Neurofeedback & coaching 485 euro
 • Apparatuur 400 euro
 • Abonnement software neurofeedback 30 euro per maand

Drie typen ADHD in een EEG

Bij mensen met de diagnose ADHD zie je een vertraging en/of versnelling van de breinactivatie. Je kunt dus drie verschillende typen ADHD onderscheiden met een EEG-meting.
Neurofeedback Type Klacht(en) Hersengolf Protocol
ADHD (ADD) 1. Overwegend onoplettend Thètagolven Thèta inhiberen en/of
bèta stimuleren
ADHD 2. Overwegend hyperactief impulsief High bèta- golven High bèta inhiberen
ADHD 3. Gecombineerd Thèta- en high bètagolven Thèta inhiberen
Bron: Brainmarker.com

Je kunt 3 types ADHD onderscheiden in een EEG

ASS / autisme

De breinwerking van ASS komt grotendeels overeen met ADD qua klachten, maar dan met neurologische problematiek zoals verschillende vormen van epilepsie en de werking van de spiegelneuronen (mu-golven). Mu-golven tonen aan of beweging/gedrag bij andere mensen wordt herkend. Dit wordt uitgelegd tijdens de opleiding.

Met neurofeedback behandelen we geen ASS, maar verminderen klachten als onoplettendheid en/of inhibitieproblemen (externe prikkelverwerking). Het trainen van de spiegelneuronen (mu-golven) is niet mogelijk. Het trainingsprotocol voor de neurofeedback is dus vaak hetzelfde als bij ADD, tenzij er sprake is van stress en/of een angststoornis. Mensen met ASS hebben vaak problemen met het inhiberen (negeren) van omgevingsgeluiden en/of drukte. Dit kan overprikkeling veroorzaken.

ADHD en comorbiditeit

Uit de EEG-meting blijkt ook of er bijkomende klachten zijn. Comorbiditeit betekent dat je één of meer (chronische) aandoeningen hebt naast de hoofddiagnose waar de meeste aandacht naar uitgaat. Bij ADHD is de hoofdklacht onoplettendheid (concentratieproblemen), inhibitieproblemen (externe prikkelverwerking), impulsief en/of hypergedrag. Vaak zie je bij deze groep mensen bijkomende klachten als stress, angststoornis, depressie en/of chronische moeheid. Deze klachten worden eerst aangepakt.

Analysetools

Gedragsanalyse per type ADHD / ASS

Het programma beperkt zich niet tot de breinwerking. Tijdens de opleiding leer je dat het brein, het lichaam en de omgeving gekoppelde systemen zijn, die elkaar doorlopend beïnvloeden. We maken een gedragsanalyse per ADHD/ASS-type met behulp van de Brainmarker Balance Scale en de omgevingscurve. Deze visuele tools geven de cliënt zelfinzicht en tonen direct waar winst valt te behalen. Als het brein, lichaam en de omgeving beter synchroniseren dankzij gerichte coaching en neurofeedback, kun je klachten verminderen en/of ziektebeelden in de toekomst voorkomen.