Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

 

Opleiding ADHD en/of ASS de breinwerking. 

Voor coaches, therapeuten, psychologen, leerkrachten, reïntegratie-coaches, logopedistes, kindertherapeuten, ergotherapeuten, jeugdhulpverleners, enz. 

Begeleid je jongeren en/of volwassenen met ADHD en/of ASS en wil je een stapje verder gaan dan de geijkte coachingstechnieken, dan is de vierdaagse opleiding Neurofeedback interessant voor jou. Je kunt namelijk drie typen ADHD onderscheiden en daar de coaching op afstemmen. Want deze drie brein-types hebben uiteenlopende capaciteiten, gedrag en behoeften. 

3 types ADHD

Bij mensen met de diagnose ADHD zie je een vertraging en/of versnelling van de breinactivatie. 

Na de opleiding kun je zelfstandig een voormeting maken en daarmee de hulpvraag onderbouwen, ook zonder officiële diagnose. Naast coaching kun je ook neurofeedback aanbieden. Deze wetenschappelijk onderbouwde trainingstechniek voor de hersenen heeft dezelfde werking als medicatie: je vertraagt of versnelt de hersenactiviteit, afhankelijk van het type ADHD. Met langdurig resultaat, dankzij het leerproces van de hersenen. Er zijn vele wetenschappelijke studies gepubliceerd waarbij na een half jaar de ADHD-klachten nog steeds aantoonbaar verminderd zijn. Daarnaast wordt neurofeedback ingezet als voorwaarden-scheppende-behandeling. Want bij gebrek aan remming in het brein, helpt het om het brein eerst ‘rustig’ te trainen zodat coaching en/of cognitieve gedragstherapie beter aanslaan.

Neurofeedback Type Klacht(en) Hersengolf Protocol
ADHD (ADD) 1. Overwegend onoplettend Thètagolven Thèta inhiberen en/of
bèta stimuleren
ADHD 2. Overwegend hyperactief impulsief High bèta- golven High bèta inhiberen
ADHD 3. Gecombineerd Thèta- en high bètagolven Thèta inhiberen
Bron: Brainmarker.com

Neurofeedback bij ADHD

Met neurofeedback behandelen we geen ADHD, maar verminderen ADHD-klachten als onoplettendheid, impulsiviteit en/of hypergedrag. Gemiddelde klachtenvermindering na neurofeedback-training gemeten met gevalideerde vragenlijsten (Bron software Brainmarker):

  • Concentratieproblemen / onoplettendheid: 54,45%
  • Hyperactiviteit en impulsiviteit: 56,33%

Onderzoek Neurofeedback en ADHD

Data en locaties opleiding EEG & Neurofeedback

Maandag 28 maart, dinsdag 29 maart, maandag 11 april en dinsdag 12 april 2022 in Rijssen (Twente) (VOL)

Maandag 30 mei, dinsdag 31 mei, maandag 20 juni en dinsdag 21 juni 2022 in Zoetermeer (VOL)

Donderdag 6 oktober, vrijdag 7 oktober, maandag 7 november en dinsdag 8 november 2022 in Rijssen (VOL)

Donderdag 13 oktober, vrijdag 14 oktober, maandag 21 november en dinsdag 22 november 2022 in Zoetermeer (VOL)

Donderdag 9 en vrijdag 10 maart en donderdag 13 en vrijdag 14 april 2023 in Zoetermeer (VOL)

Maandag 8 en dinsdag 9 mei en donderdag 15 en vrijdag 16 juni 2023 in Rijssen (Twente)

Maandag 19 en dinsdag 20 juni en maandag 3 en dinsdag 4 juli 2023 in Zoetermeer

De opleiding ADHD/ASS-coach maakt onderdeel uit van de opleiding trainer Neurofeedback

 
 

Soorten ADHD-medicatie en de invloed op het brein

ADHD-medicatie vertraagt of versnelt de breinactivatie. We behandelen de meest voorgeschreven medicatie per type ADHD. Ook kun je in sommige gevallen neurofeedback trainen in combinatie met medicatie. In overleg met de behandelend arts, kan de medicatie worden afgebouwd als de klachten door de training verminderen.

ASS / autisme

Met neurofeedback behandelen we geen ASS, maar verminderen klachten als onoplettendheid en/of inhibitieproblemen (externe prikkelverwerking). Mensen met ASS hebben vaak problemen met het inhiberen (negeren) van omgevingsgeluiden en/of drukte. Dit kan overprikkeling veroorzaken. Het trainingsprotocol voor de neurofeedback is dus vaak hetzelfde als bij ADD, tenzij er sprake is van comorbiditeit (bijkomende klachten). Het trainen van de spiegelneuronen (mu-golven) is niet mogelijk. 

ADHD en comorbiditeit

Comorbiditeit betekent dat je één of meer (chronische) aandoeningen hebt naast de hoofddiagnose waar de meeste aandacht naar uitgaat. Bij ADHD is de hoofdklacht onoplettendheid (concentratieproblemen), inhibitieproblemen (externe prikkelverwerking), impulsief en/of hypergedrag. Vaak zie je bij deze groep mensen bijkomende klachten als stress, angstgevoelens en/of chronische moeheid. Deze klachten worden eerst aangepakt.

Analysetools

Gedragsanalyse per type ADHD / ASS

Het programma beperkt zich niet tot de breinwerking. Tijdens de opleiding leer je dat het brein, het lichaam en de omgeving gekoppelde systemen zijn, die elkaar doorlopend beïnvloeden. We maken een gedragsanalyse per ADHD/ASS-type met behulp van de Brainmarker Balance Scale en de omgevingscurve. Deze visuele tools geven de cliënt zelfinzicht en tonen direct waar winst valt te behalen. Als het brein, lichaam en de omgeving beter synchroniseren dankzij gerichte coaching en neurofeedback, kun je klachten verminderen en/of ziektebeelden in de toekomst voorkomen.

Kosten opleiding EEG & Neurofeedback:

  • Opleiding 970 euro (btw vrijgesteld, STAP-budget mogelijk)
  • EEG-band 379 euro incl. btw
  • Abonnement software neurofeedback 30 euro per maand excl. btw

STAP-budget opleiding Neurofeedback

De beroepsopleiding komt in aanmerking voor 1.000 euro subsidie van de overheid voor het volgen van een studie. (De apparatuur (379 euro) is niet inbegrepen bij het STAP-budget.) Je hebt een STAP-aanmeldingsbewijs nodig om de subsidie STAP-budget aan te vragen bij het UWV. De volgende aanvraagperiode start 1 september 2022 om 10:00 uur. Lees hier hoe je het STAP-budget kunt aanvragen.