Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Is ADHD een aandachtstoornis?

#breinfeitjes
Is ADHD een aandachtstoornis?

Is ADHD een aandachtstoornis of beginnen de problemen een laag dieper in de toren van cognitieve functies?

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) betekent in het Nederlands een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Als we kritisch kijken, starten de problemen al een laag dieper in de toren van cognitieve functies: op de laag van alertheid. Bij een goede alertheid, draait het brein ‘stationair’. Zo kun je ieder moment opschakelen naar selectieve aandacht. Want voor (selectieve) aandacht heb je snellere hersenactivatie nodig. Als de fundering van de piramide niet goed is, ervaar je ook problemen op de bovenliggende lagen.

Daarbij zorgt een goed alertheid voor remming in het brein. Je kunt niet alleen opschakelen naar (selectieve) aandacht bij een taak. Je kunt vanaf die laag ook even terugschakelen om na te denken. Met remming in het brein kun je ‘eerst denken en dan doen’.

Piramide van cognitieve functies

Bij ADHD draait het brein niet stationair op de laag van alertheid, maar is er een vertraging, versnelling of een combinatie van deze twee zichtbaar in een EEG-meting.

Onderzoek toont aan dat de hersenen anders functioneren bij ADHD. Dit wordt niet door de omgeving veroorzaakt. Het brein is intrinsiek anders geactiveerd. Bij mensen met de diagnose ADHD draait het brein niet stationair op de laag van alertheid, maar is er een vertraging, versnelling of een combinatie van deze twee zichtbaar in een EEG-meting.

Je kunt dan ook drie typen ADHD onderscheiden in een EEG:

  • Type 1 overwegend onoplettend: vertraging van de alertheid.
  • Type 2 overwegend hypergedrag en/of impulsief: versnelling van de alertheid.
  • Type 3: combinatie onoplettend en/of impulsief: zowel vertraging als versnelling op de laag van alertheid.

ADHD en neurofeedback

Met neurofeedback starten we op de laag van alertheid met het trainen van de hersenen. Het is belangrijk dat het brein eerst goed ‘stationair’ loopt. Dit doen we door de ongewenste breintoestand te verlagen. Pas daarna starten we een tweede ronde om de (selectieve) aandacht te verhogen. Deze wetenschappelijk onderbouwde trainingstechniek voor de hersenen heeft dezelfde werking als medicatie: je vertraagt of versnelt de hersenactiviteit, afhankelijk van het type ADHD. Met langdurig resultaat, dankzij het leerproces van de hersenen.

Meer weten? Download het gratis boek

In het boek Neurofeedback als behandelmethodiek wordt de breinwerking bij ADHD uitgelegd. Ook vind je een uitgebreide omschrijving van de piramide van cognitieve functies.

Neuro-academy voor ADHD-coaches

Begeleid je jongeren en/of volwassenen met ADHD en wil je een stapje verder gaan dan de geijkte coachingstechnieken, dan is de vierdaagse neuro-academy interessant voor jou.