Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Module Neurofeedback & coaching

Na de opleiding Neurofeedback, kun je de module Neurofeedback & coaching volgen. Met neurofeedback trainen we de activatie van het brein. Het is veelal geen opzichzelfstaande behandelmethodiek, maar een voorwaarden-scheppende behandeling. Dit betekent dat neurofeedback vaak eerst wordt toegepast zodat de hersenen informatie beter verwerken. Daarna kunnen andere therapieën effectiever verlopen om in de toekomst nieuwe klachten te voorkomen. Neurofeedback heeft langduriger resultaat als de klachten niet opnieuw worden geactiveerd door omgevingsfactoren.

Een persoon op zichzelf heeft geen problemen. Problemen ontstaan op het niveau van interactie met de omgeving. Om afwijkend gedrag te kunnen analyseren, moeten we daarom verder kijken dan alleen naar de persoon. We bekijken het gehele systeem van de mens inclusief de hersenen. Het brein, lichaam en de omgeving functioneren als één systeem en beïnvloeden elkaar doorlopend. Als één van de systemen niet goed synchroniseert met één van de anderen, kunnen klachten en/of gedragsproblemen ontstaan. Gedurende de module Neurofeedback & coaching leer je gedrag te zien als parameter die de mate van synchronisatie tussen het brein, lichaam en omgeving beschrijft.

Tijdens de opleiding maak je een gedragsanalyse. We maken hierbij gebruik van de Brainmarker Balance Scale, een handige tool, om de synchronisatie tussen het brein, lichaam en de omgeving in kaart te brengen. Maar nog belangrijker, dit model toont ook direct aan, waar winst te behalen valt. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.

‘Als jouw brein niet in de omgeving past, krijg je klachten.’

Met een goede gedragsanalyse, inclusief breinmeting, kunnen we de hulpvraag onderbouwen en bieden we de cliënt zelfinzicht. We besteden extra aandacht aan de drie types ADHD, ASS, stress en chronische moeheid. We behandelen naast de theorie veel casuïstiek. Je kunt zelf ook een casus inbrengen. De werkvormen zijn direct toepasbaar in de praktijk.

De module Neurofeedback & coaching kun je volgen als aanvulling op de opleiding Neurofeedback. De opleiding wordt gegeven door Agnes Oosterveen. Het opleidingscentrum is CRKBO-geaccrediteerd.

Lesmateriaal module Neurofeedback & coaching

Met de Brainmarker Balence Scale (BBS) en de omgevingscurve, analyseren we (eigen) casuïstiek. De BBS is een tool om de synchronisatie tussen het brein, lichaam en de omgeving inzichtelijk te maken. Vervolgens gebruiken we deze informatie om het werkdocument met de vier niveaus van gedrag in te vullen. Zo komen we tot praktische oplossingen.

De vier niveaus van gedrag:

 1. Gedrag is het reageren van een lichaam op de omgeving.
 2. De brein-toestand bepaalt de heftigheid van een reactie (EEG-meting).
 3. Waarden en emoties beïnvloeden het gedrag.
 4. Mensen kunnen scenario’s bedenken die het gedrag beïnvloeden.

Niveau 3 en 4 van het gedragsmodel zijn het uitgangspunt bij cognitieve therapie. Tijdens de module Neurofeedback & coaching bekijken we het gedrag op alle vier de niveaus. Je krijgt een praktisch werkdocument om samen in te vullen met je cliënt. We zien dat veel gedragsproblemen al op niveau 1 en 2 kunnen worden opgelost. Het breintype bepaalt namelijk een groot gedeelte van het gedrag. We gaan zien dat een groep mensen geen ‘standaard’ brein heeft en daardoor anders leert, reageert en functioneert in een omgeving. Dit kan genetisch bepaald zijn of veroorzaakt door stress. De breintoestand meet je met een EEG-meting.

Werkdocument

 • Analyse mate van synchronisatie brein, lichaam en omgeving
 • Value bepalen (positief of negatief)
 • Geheugen-schema
 • Zelf-schema (waarden)
 • Emotie-schema
 • Priming
 • Volgorde effect
 • Context
 • Bedachte scenario’s
 • Schema’s (her)schrijven

Het brein en lichaam zijn gekoppelde systemen

Het brein en lichaam zijn gekoppelde systemen. Zo hangt de activatie (arousal) van het brein samen met de lichaamshouding. Maar ook andersom, als je het lichaam activeert, verandert de breintoestand. Dit hangt samen met het (ortho)sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Naast neurofeedback kun je het herstel van de cliënt versnellen door de juiste lichaamsbeweging en ademhaling (hartcoherentie) toe te passen. De drie systemen, brein, lichaam en omgeving worden behandeld tijdens de tweedaagse module.

Opleiding neurofeedback

Wil jij ook neurofeedback aanbieden in de praktijk? Volg dan de opleiding Neurofeedback en de aanvullende module Neurofeedback & coaching. Complete opleiding inclusief apparatuur voor 1.300 euro.