Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden


Aanvullende module Neurofeedback

Na de opleiding neurofeedback, kun je module 2 volgen. Met neurofeedback trainen we de activatie van het brein. Het tweede blok van de opleiding bekijken we het brein, in een lichaam in de omgeving. Want een persoon op zichzelf heeft geen problemen. Problemen ontstaan op het niveau van interactie met de omgeving. Neurofeedback heeft langdurig resultaat als de klachten niet (opnieuw) worden geactiveerd door omgevingsfactoren.

‘Als jouw brein niet in de omgeving past, krijg je klachten.’

Om afwijkend gedrag te kunnen analyseren, moeten we daarom verder kijken dan alleen naar de persoon. Het brein, lichaam en de omgeving functioneren als één systeem en beïnvloeden elkaar doorlopend. Als één van de systemen niet goed synchroniseert met één van de anderen, kunnen klachten en/of gedragsproblemen ontstaan. Gedurende de module Neurofeedback & coaching leer je gedrag te zien als parameter die de mate van synchronisatie tussen het brein, lichaam en omgeving beschrijft.

Tijdens de opleiding maak je een gedragsanalyse. We maken hierbij gebruik van de Brainmarker Balance Scale, een handige tool, om de synchronisatie tussen het brein, lichaam en de omgeving in kaart te brengen. Maar nog belangrijker, dit model toont ook direct aan, waar winst te behalen valt. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.

Met een goede gedragsanalyse, inclusief breinmeting, kunnen we de hulpvraag onderbouwen. Dit biedt de cliënt zelfinzicht. We besteden aandacht aan de drie types ADHD, ASS, concentratieproblemen, expterne prikkelverwerking (HSP), stress en chronische moeheid. We behandelen naast de theorie veel casuïstiek. Je kunt zelf ook een casus inbrengen. De werkvormen zijn direct toepasbaar in de praktijk.

De tweede module Neurofeedback kun je volgen als aanvulling op de opleiding EEG & Neurofeedback. De opleiding wordt gegeven door Agnes Oosterveen. Het opleidingscentrum is CRKBO-geaccrediteerd.

Lesmateriaal module Neurofeedback & coaching

Analysetools (afbeelding)

Met de Brainmarker Balance Scale (BBS) en de omgevingscurve (zie bovenstaande afbeelding), analyseren we (eigen) casuïstiek. De BBS is een tool om de synchronisatie tussen het brein, lichaam en de omgeving inzichtelijk te maken. Vervolgens gebruiken we deze informatie om het werkdocument met de vier niveaus van gedrag in te vullen. Zo komen we tot praktische oplossingen.

De vier niveaus van gedrag:

 1. Gedrag is het reageren van een lichaam op de omgeving.
 2. De brein-toestand bepaalt de heftigheid van een reactie (EEG-meting).
 3. Waarden en emoties beïnvloeden het gedrag.
 4. Mensen kunnen scenario’s bedenken die het gedrag beïnvloeden.

Niveau 3 en 4 van het gedragsmodel zijn het uitgangspunt bij cognitieve therapie. Tijdens de module Neurofeedback & coaching bekijken we het gedrag op alle vier de niveaus. Je krijgt een praktisch werkdocument om samen in te vullen met je cliënt. We zien dat veel gedragsproblemen al op niveau 1 en 2 kunnen worden opgelost. Het breintype bepaalt namelijk een groot gedeelte van het gedrag. We gaan zien dat een groep mensen geen ‘standaard’ brein heeft en daardoor anders leert, reageert en functioneert in een zelfde omgeving. Dit kan genetisch bepaald zijn of veroorzaakt door stress. De breintoestand meet je met een EEG-meting.

Werkdocument

 • Analyse: mate van synchronisatie brein, lichaam en omgeving
 • Arousal-valence model (zie onderstaand model)
 • Geheugen-schema
 • Zelf-schema (waarden)
 • Emotie-schema
 • Priming
 • Volgorde effect
 • Context
 • Bedachte scenario’s
 • Schema’s (her)schrijven

Arousal-valence model: het brein en lichaam zijn gekoppelde systemen

Arousal-valence model: het brein en lichaam zijn gekoppelde systemen

Het brein en lichaam zijn gekoppelde systemen. Zo hangt de activatie (arousal) van het brein samen met de lichaamshouding. Maar ook andersom, als je het lichaam activeert, verandert de breintoestand. Dit hangt samen met het (ortho)sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Naast neurofeedback kun je het herstel van de cliënt versnellen door de juiste lichaamsbeweging en ademhaling (hartcoherentie) toe te passen. De drie systemen, brein, lichaam en omgeving worden behandeld tijdens de tweedaagse module.

Opleiding neurofeedback

Wil jij ook neurofeedback aanbieden in de praktijk? Volg dan de opleiding Neurofeedback en de aanvullende module Neurofeedback & coaching. Kosten-indicatie: complete opleiding inclusief apparatuur voor 1.300 euro.