Bel mij terug

Bel mij terug

* Verplichte velden

Neurofeedback wetenschappelijk onderbouwd

De metingen en de trainingsprotocollen in de software van Brainmarker zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het kleurenpatent wordt ook gebruikt voor EEG-apparatuur voor neurologen. Voor de hardware werken we samen met een partner uit Singapore.

In Nederland lees je uiteenlopende meningen over neurofeedback. Het is een oplossing voor veel klachten, maar wordt ook beschreven als discutabele methode zonder enige vorm van onderbouwing. Dit terwijl in de landen om ons heen, neurofeedback al jaren wordt aangeboden als erkende therapie door psychiaters en ergotherapeuten. Deze behandelingen worden ook vergoed vanuit de zorgverzekering. Wij kunnen ons goed voorstellen dat er in Nederland veel discussie is. Er zijn praktijken die neurofeedback zonder enige vorm van onderbouwing aanbieden. Ook ontwikkelen sommige fabrikanten apparatuur met op neurofeedback gebaseerde behandelmethodes, die niet zijn onderzocht. Hierdoor wordt neurofeedback in Nederland, in tegenstelling tot andere landen, niet altijd positief ontvangen. Dit is jammer, want neurofeedback is meetbaar en wetenschappelijk onderbouwd. Er zijn duizenden studies die aantonen welke trainingsprotocollen werken bij specifieke klachten. Met aantoonbaar langdurig resultaat.

Neurofeedback en het gekozen trainingsprotocol worden aan de cliënt uitgelegd in begrijpelijk taalgebruik met behulp van plaatjes.

Meten is weten. Kwaliteitsprotocol Brainmarker

Brainmarker werkt met kwaliteitsprotocollen. De apparatuur is CE gekeurd, de software garandeert een goede meting dankzij filters en controles tijdens de metingen. Alle trainers hanteren dezelfde werkwijzen en de neurofeedback-protocollen in het programma zijn wetenschappelijk bewezen in studies. Verder wordt de voortgang doorlopend gemonitord, zo weten we zeker dat de client de optimale training krijgt.

 • Apparatuur toont via de software het klinisch EEG, net als in het ziekenhuis.
 • De software filtert ruis. Bij onvoldoende goede data, moet de EEG-meting over.
 • Artefacten kunnen handmatig achteraf uit het EEG worden geknipt (oogknipperingen enz.). Zie filmpje.
 • Dankzij een uniek patent worden de breintoestanden in kleur uitgedrukt.
 • Breinmeting en begeleiding altijd onder supervisie van een persoonlijke trainer.
 • EEG-meting in combinatie met gevalideerde vragenlijsten onderbouwen de hulpvraag.
 • Het neurofeedbackprotocol is wetenschappelijk onderbouwd en wordt ingesteld naar aanleiding van de voormeting.
 • Het aantal trainingen wordt bepaald door de primaire klacht. Bij een eigenschap (bijvoorbeeld ADHD) minimaal 40 trainingen voor langdurig resultaat. Bij een toestand (bijvoorbeeld stress) kunnen 20 trainingen het gewenste resultaat opleveren.
 • Neurofeedback en het gekozen trainingsprotocol worden aan de cliënt uitgelegd in begrijpelijk taalgebruik met behulp van plaatjes. Ook bij kinderen.
 • Minimaal drie keer per week thuis trainen voor optimaal effect. De trainer monitort op afstand. Na iedere training geeft de cliënt feedback via de app.
 • De behandelindex toont het effect van iedere neurofeedbacktraining (trainingsresultaat). Indien nodig wordt het trainingsprotocol bijgesteld. Neurofeedback is maatwerk.
 • Samen evalueren de trainer en de cliënt het traject met behulp van de nameting en gevalideerde vragenlijsten.
 • De trainers krijgen nascholing via webinars en intervisie. Zo blijven ze op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van neurofeedback en nieuwste trainingsprotocollen.

De client ontvangt twee rapportages:

 1. Voormeting en analyse
 2. Behandelindex neurofeedbacktrainingen